Tuesday, November 5, 2013

HELLO KUALA LUMPUR! SATU PERKONGSIAN

HELLO KUALA LUMPUR! l Nokia X6 l Kuala Lumpur View From Malaysia Integrity Institution

Lama sudah tidak mengupdate blog syafiqaghani ning.Keh2. InsyaAllah lepas2 exam ni, akan rajin-rajinkan diri untuk update blog ning. Gambo2 memang banyok untuk diupdate. Cuma kali ning nk update gambo ning dulu lah sekeping. Ning gambo lama sebenornya. Gambo ning diambil sewaktu ambe stay dekat Institut Integriti Malaysia untuk pertandingan pidato. Gambo ning diambil awal2 pagi, sebelum gi bertanding pidato. Gambar ni memang banyok kenangan untuk ambe. Berdebarnya time ni jangan kata sebab nok lawan pidato. Tapi nk tenangkan hati ni,ambe suke tengok suasana sambil tenangkan fikiran. Sambil-sambil tu dan lah ambik gambo 2 3 keping. Hihi. Tahun depan? Mungkin x pergi doh Institut Integriti Malaysia. Aku letok dalam diri ini xmboh doh join pertandingan pidato integriti ni. Bukan sebab x sedap, x best atau lain2. Memang pertandingan ning best. Best dari semua aspek. Layanan urusetia comel2, tempat penginapan, dll. Cume aku rasa tahun ning mgkin thn terakhir ak gi sini untuk sertai pertandingan pidato integriti ni. Biarlah junior pulok masuk. Biar Junior pulok yang teruskan perjuangan pidato IPG Perlis ning. Aku yakin dengan mereka semua. InsyaAllah adalah tu rezeki aku tang dekat lain tu. Doakan ambe berjaya :)


Sunday, September 1, 2013

Thursday, August 1, 2013

XPRESI JIWA TERENGGANU

Assalamualaikum semua. Blog diupdate lagi. Begini kisahnya, minggu lepas ambe balik ke negeri ambe, Terengganu Daru Iman. Ramai orang tanya ambe 'sebab ape balik minggu ni? minggu depan balik pulok cuti raya', 'x bazir ke balik 2 minggu direct ning?', Itulah persoalan-persoalan yang diajukan kepada aku minggu lepas.

Kisahnya begini, sebenarnya aku tersilap/saloh beli tiket. Aku ingatkan bile aku balik minggu lepas, maka minggu ni adalah dalam seminggu lagi aku duduk dekat maktab ning. Rupe-rupenye minggu ni dh nk start cuti raya. Jadi, bermakna aku balik terengganu direct tanpa ada gap lah kirenye.

Rugi x? Bagi aku, nok buat guane, doh silap beli tiket. wakakaka. Jadi, sepanjang aku balik Terengganu minggu lepas, aku gunekan 3 hari hujung minggu tu untuk rilek brader rilek brader di sekitar negeri aku.wakaka. Tengoh hari panas matahari atas pale, aku start moto dan gi ambik gambo dengan hanya bermodalkan kamera telepong Nokia X6 aku. Nok wat guane, kamera x bowok balik. jadi, Nokia X6 ning je lah jadi gantinye. Sambil2 ambik gambo, aku jugok cari idea untuk ambik gambo molek-molek sikit time cuti raya kekgi. Makna kata, boleh lah prepare molek2 sikit untuk ambik gambo sekitar2 Terengganu ning. Haha. 

Hari Sabtu ning (3.8.2013) aku akan balik semula ke Terengganu untuk cuti Raya Aidilfitri selama 3 minggu. lama boh. Lama boh. Bulih rilek brader rilek brader lama sket. Sepanjang cuti ni, ak nk tenangkan diri dari urusan maktab. wakakaka. Dengan hal dokumentasi untuk perkhemahan unit beruniform pn x settle lagi, tugasang blambok lana, dan macam-macam lagi. Wakakaka. Aku jugok kene bersiap jugok untuk gi SK Pusat Kuala Ibai K. Terengganu selama seminggu untuk buat praktikal SBE untuk semester ning. Gi skoloh menghadap budok2 pulok lah seminggu ning. Tapi inilah kehidupan. wakakaka

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI SEMUA. LEMANG BAGI2 LAH SKET SORANG

 Nokia X6 l SyafiqAGhani Mamat l Pantai Pandak K. Terengganu l X-Presi Jiwa Terengganu

  Nokia X6 l SyafiqAGhani Mamat l Pantai Pandak K. Terengganu l Peace sekali atas puncok

  Nokia X6 l SyafiqAGhani Mamat l Floating Mosque K. Terengganu l Redup kawasan sining

  Nokia X6 l SyafiqAGhani Mamat l Floating Mosque with Rock. The Rock is cooking l X-Presi Jiwa Terengganu

  Nokia X6 l SyafiqAGhani Mamat l Floating Mosque with Flowers l Sining bulih tertido bowoh pokok kalau duduk lama-lama. Berangin molek!

  Nokia X6 l SyafiqAGhani Mamat l Lagoon Kuala Ibai  l Orang Bangladesh sedang memancing ikang di waktu 12.30 tengahari. panas jangan kire. Tapi demi jiwa, dia sanggup. dia sanggup. haha

 Nokia X6 l SyafiqAGhani Mamat l Pantai Kijing Marang Terengganu l Kampung aku. Kampung aku. Selamat Hari Raya

Wednesday, July 10, 2013

OPS DURIAN l KADET REMAJA SEKOLAH l IPG KAMPUS PERLIS

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera. Ha, alhamdulillah akhirnya blog ni diupdate kembali. keh2. InsyaAllah 2 3 entri lagi bakal menyusul. Entri kali ini akan menceritakan tentang OPS DURIAN yang telah dijalankan oleh Unit Beruniform Kadet Remaja Sekolah IPG Kampus Perlis 2013.

Setelah selesai melakukan Program Gotong Royong di Masjid berdekatan IPG Kampus Perlis pada hari sabtu, Encik Muftar selaku Pensyarah Penasihat KRS IPG Kampus Perlis mencadangkan kepada kami semua untuk melaksanakan Program Alam Sekitar pada hari isnin petang. Setelah berbincang dan berbincang, akhirnya masing-masing bersetuju untuk melancarkan Program Alam Sekitar 'OPS DURIAN' di Dusun Buah-Buahan Encik Alias (pensyarah Jabatan PJ IPG Perlis). Wakakaka. 

Operasi OPS DURIAN ini melibatkan semua ahli KRS batch PISMP Januari 2012. Mengikut perancangan awal kami semua, operasi memakan durian bermula dengan konvoi ke Dusun Buoh-Buohang (Berdekatan dengan Bukit Air) sekitar jam 2 petang, namun oleh kerana hujan pada pagi hari, maka konvoi kami bermula sekitar Jam 3 Petang. Alhamdulillah, konvoi kami selamat tiba di Dusun Encik Alias sekitar jam 4.30 petang. 

Sesampainya di sana, masing-masing membuka langkah dan terus menerkam buoh duriang, rambutan, cempedak diluar pagar serta buah-buahan lain. Wakakaka. Pesta buoh-buohan KRS selamat dilancarkan! haha. Semua ahli KRS berjaya mengisi perut dengan memakan buoh-buohan. Wakaka

Bagi aku, ini adalah antara moment yang aku dapat sepanjang menyertai KRS. Sewaktu nok pilih Unit Beruniform, x terlintas dalam pikiran aku untuk menyertai KRS. Namun, jodoh telah menentukan segalanya. wakakaka. Aku ning adalah jenis yang keras kayu bahagian bab2 kawad. Tapi Alhamdulillah, bila masuk KRS ning, banyok jugok ilmu baru yang aku bulih. KRS banyok mengajor aku untuk menjadi manusia. wakaka.

Bereh gu, setakat ni sahaja dulu coreta OPS DURIAN, boleh tengok gambor-gambor yang sempat aku ambil sebelum kamera aku jeng kleng a.k.a hang a.k.a kerah kejung.

 Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Zali dan Sapik l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l G steady  l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

  Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

 Nokia X6 l Ops Durian KRS IPG Kampus Perlis l Geng-Geng mencari pulut durian nih l Dusun Encik Alias

Saturday, June 22, 2013

MAJLIS CUKUR JAMBUL l AIRIEL ZAFRIL l MARANG TERENGGANU

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Alhamdulillah, kali ni sempat update lagi blog ni. Update kali ini adalah tentang gambar-gambor di sekitar majlis Cukur Jambul baby baru Pok Su Ha dan Suya iaitu Airiel Zafril. Alhamdulillah, majlis berjalan dengan lancar. Kebetulan sempat ambik gambo sebelum balik perlis. Jadi, ambik gambo lah yang mana patut. :) . InsyaAllah 2 3 entri lagi akan diupdate dalam blog ni :)

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel Baru Bangun Tido

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel Baru Sudoh Mandi

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel Ngantuk Lagi

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel Senyum Ade Orang Ambik Gambo Ye

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel  Kata 'Sape Ning?'

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel dengan Tokki

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel Ngamuk Nok Tido

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel Terkejut

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel Kate 'Cepat Ambik Gambo Airiel'

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Nokia X6 l Airiel Posing Bergambo

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel  Tido Dok Stabuk

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel Tido Doh

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Senyap2 Ambik Gambo Airiel

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel  Tido

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel Sedap Tido

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel Kata ' Nok Tido Dok Senang Orang Mari Ambik Gambo'

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Hannan, Anok Chu Ain

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Sesi Cukur Jambul

 Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel dengan Ayahnya

Majlis Cukur Jambul l Airiel Zafril l Marang Terengganu l Canon 1000D l Airiel dengan Mok dan Ayohnya serta adik ambe, Cohya